Železnica Srbije: Potpisan Aneks Kolektivnog ugovora

Bez autora
Feb 06 2013

Generalni direktor “Železnica Srbije” Dragoljub Simonović i predsednici tri reprezentativna sindikata potpisali su 5. februara Aneks Kolektivnog ugovora, kojim se reguliše isplata zarada za prva tri meseca, ali i definiše njen obračun u drugom i trećem kvartalu ove godine. Aneks Kolektivnog ugovora potpisali su generalni direktor “Železnica Srbije” Dragoljub Simonović, kao i predsednici tri reprezentativna sindikata Mirko Lazić (Sindikat železničara Srbije), Nebojša Nikić (sindikat izvršnih službi srpskih železnica) i Perica Đorđević (Sindikat radnika železničke infrastrukture), dok Unija sindikata srpskih železnica nije potpisala ovaj dokument. Potpisivanjem Aneksa Kolektivnog ugovora stvoreni su uslovi i obezbeđena je isplatu zarada u ovoj godini. Zajedničkim radom i angažovanjem doprinos su dali poslovodstvo preduzeća, i sindikati koji su učestvovali u pregovorima. Vođeni zajedničkim interesima zaposlenih, a u skladu sa materijalnim mogućnostima preduzeća, definisana je visina zarada u 2013. i na taj način je praktično već na samom početku godine rešeno jedno od najznačajnijih pitanja u poslovanju železnice.

Železnica Srbije: Potpisan Aneks Kolektivnog ugovoraGeneralni direktor “Železnica Srbije” Dragoljub Simonović i predsednici tri reprezentativna sindikata potpisali su 5. februara Aneks Kolektivnog ugovora, kojim se reguliše isplata zarada za prva tri meseca, ali i definiše njen obračun u drugom i trećem kvartalu ove godine.

Aneks Kolektivnog ugovora potpisali su generalni direktor “Železnica Srbije” Dragoljub Simonović, kao i predsednici tri reprezentativna sindikata Mirko Lazić (Sindikat železničara Srbije), Nebojša Nikić (sindikat izvršnih službi srpskih železnica) i Perica Đorđević (Sindikat radnika železničke infrastrukture), dok Unija sindikata srpskih železnica nije potpisala ovaj dokument.

Potpisivanjem Aneksa Kolektivnog ugovora stvoreni su uslovi i obezbeđena je isplatu zarada u ovoj godini. Zajedničkim radom i angažovanjem doprinos su dali poslovodstvo preduzeća, i sindikati koji su učestvovali u pregovorima. Vođeni zajedničkim interesima zaposlenih, a u skladu sa materijalnim mogućnostima preduzeća, definisana je visina zarada u 2013. i na taj način je praktično već na samom početku godine rešeno jedno od najznačajnijih pitanja u poslovanju železnice.

Aneksom Kolektivnog ugovora utvrđuje se vrednost jednog radnog časa za obračun i isplatu zarada za period januar – mart 2013. godine, u neto iznosu od 71,66 dinara. U vrednost jednog radnog časa uključena je i mesečna vrednost za ishranu u toku rada i vrednost jedne dvanaestine regresa za korišćenje godišnjeg odmora.

Aneksom je, takođe, predviđeno i da će se do momenta dobijanja saglasnosti od strane Vlade Republike Srbije na Program poslovanja za 2013. godinu isplaćivati akontacija zarade, kao i da će se obračunska vrednost jednog radnog časa u neto iznosu od 71,66 dinara primenjivati zaključno sa obračunom i isplatom zarada za mart.

Cena jednog radnog časa za obračun i isplatu zarada za drugi i treći kvartal 2013. godine ugovoriće se naknadno, a najkasnije do 30. aprila 2013. godine.

Aneks Kolektivnog ugovora stupio je na snagu 5. februara 2013. godine, a primenjivaće se za obračun zarada počev od 1. januara ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik